ІКАР разом з вченими і практиками-криміналістами обговорили проблемні питання доказування та розслідування злочину агресії рф.

7 квітня 2023 року в Національній академії внутрішніх справ відбулося засідання міжвідомчого науково-практичного круглого столу «СПЕЦІАЛЬНИЙ МІЖНАРОДНИЙ ТРИБУНАЛ ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНУ АГРЕСІЇ РФ: СВІТОВА ПРАКТИКА СТВОРЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ».

Співорганізаторами круглого столу стали ІКАР та НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України.

IMG_2169.jpg

У засіданні прийняли участь науковці, криміналісти-практики та учасники робочих груп по створенню трибуналу.

Інститут конфліктології та аналізу Росії на заході представляли директор Інституту, керівник напряму соціальних досліджень, доктор соціологічних наук Олександр Шульга та керівник напряму правових досліджень Арменак ОГАНЕСЯН.

Керівник правового напрямку ІКАР, у своєму виступі окреслив проблемні аспекти відшкодування шкоди, завданої російською збройною агресією та можливі механізми фінансування такого відшкодування.

Арменак ОГАНЕСЯН проінформував присутніх про найбільш актуальні моделі спеціального трибуналу, що розглядаються у професійній міжнародній спільноті. Серед цих моделей, окремої уваги заслуговує міжнародна комісія, яка може розглядати не тільки питання відповідальності за злочин агресії, але і майнові скарги постраждалих від дій агресора громадян, юридичних осіб та держави.

Директор Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор Олександр ШУЛЬГА визначив перспективи вивчення російського суспільства в контексті збройної агресії рф проти України.

Учасники конференції дізнались про результати дослідження ІКАР щодо ставлення російського суспільства до злочину агресії, який коїть їх держава. Також у своєму виступі Олександр ШУЛЬГА, звернув увагу на проблему кримінальної свідомості, як соціологічного феномену російського суспільства.

Посол з особливих доручень МЗС України, кандидат юридичних наук Антон КОРИНЕВИЧ висвітлив наявні результати та заплановані кроки зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. У своєму виступі посол з особливих доручень МЗС України, повідомив про створення міжнародної робочої групи з кримінального переслідування злочину агресії, яка займається підготовкою юридичних і технічних питань створення спецтрибуналу.

Цікавими були доповіді криміналістів-практиків: начальника відділу криміналістичного забезпечення Головного слідчого управління Національної поліції України Ігоря МАЛИША та начальника Головного управління Національної поліції в Київській області Андрія НЄБИТОВА.

У своїх доповідях вони поділилися досвідом фіксації та збирання доказів збройної агресії РФ на деокупованих територіях, одразу після їх звільнення, з метою подальшого передання їх до міжнародних судових інституцій.

Професор юридичного факультету Джорджтаунського університету Девід ТОЛБЕРТ проаналізував проблематику притягнення до відповідальності за злочин екоциду. Учений зауважив, що Україна має унікальну можливість зробити вагомий внесок у створення міжнародної практики притягнення за злочини проти живої природи, оскільки діючі на сьогодні міжнародні судові інституції доволі обмежені у кримінальному переслідуванні за цей злочин.

Про проблеми кваліфікації екоциду, збирання та фіксацію доказів, методику розрахунків збитків при розслідуванні цього злочину розповів Євген СИТНИК, голова громадської спілки «Міжнародний науково-експертний центр моніторингу наслідків військових збройних конфліктів».

Доктор юридичних наук Олексій КОТ, директор Науково-дослідного інституту правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії правових наук України у своїй доповіді «Спеціальний трибунал для Путіна: зло має бути покаране!» виділив переваги і недоліки різних моделей спеціального трибуналу, обґрунтував необхідність розробки нових інструментів, що забезпечать реалізацію покарань воєнних злочинців.

За результатами науково-практичного круглого столу, учасниками розроблено рекомендації з удосконалення національного кримінального та кримінального процесуального законодавства в напрямі його гармонізації з нормами Римського статуту.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СУЧАСНА ВІЙНА І ПРА...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження динаміки ставлення ро...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження «Russian public attit...

Дізнатись більше