ІКАР презентував дослідження динаміки ставлення російського суспільства до війни за 2023 рік в Сеймі Литовської республіки

9 жовтня 2023 року в залі Конституції Сейму Литовської республіки відбулась міжнародна конференція "Ставлення російського суспільства до війни: соціологічні тенденції в суспільстві російської федерації".

Участь у конференції взяли європейські політики, серед яких: • Керівник канцелярії комітету національної безпеки і оборони Сейму Литовської республіки Евалдас СІНКЕВІЧЮС (Evaldas Sinkevičius); • Членкиня комітету Національної безпеки та оборони Сейму Литовської республіки Довілє Шакалієне (Dovilė Šakalienė).

Також на заході були представлені посли, військові аташе посольств Румунії, Польші, Франції, Естонії, Швеції, Франції, Чеської республіки та Японії, представники європейських університетів та наукових організацій.

Ключовий спікер заходу, директор Інституту конфліктології та аналізу росії (ІКАР) Олександр Шульга, представив результати дослідження російського суспільства за десять місяців 2023 року.

signal-2023-10-19-103148_003.jpeg

Як вбачається з виступу Олександра, після семи хвиль соціологічного моніторингу "Дзеркало росії", проведеного Інститутом конфліктології і аналізу росії можна спостерігати, як еволюцію російської суспільної свідомості, так і стійкі тенденції всередині неї. Ці зміни і тенденції мають вирішальне значення не лише для завершення активної фази російсько-української війни, але й для виникнення нових конфліктів і загарбницьких війн, які веде російська федерація.

У першій частині своєї презентації Олександр Шульга зосередився на еволюції поглядів та загальних уявлень російського суспільства, пов'язаних з ключовими проблемами цієї війни. Після цього він проаналізував те, що залишилося незмінним, оскільки глибоко вкоренилося в російській суспільній свідомості, більш того, є частиною природної настанови, тобто те, що зазвичай сприймається як належне, а не підлягає критичному аналізу і сумніву, тобто "здоровий глузд" російського суспільства.

signal-2023-10-19-103148_002.jpeg

Під час обговорення представлених соціологічних даних учасники звернули особливу увагу на "рутинізацію війни" та її "девіртуалізацію" для російського суспільства

У своїй завершальній промові Довілє Шакалієне (членкиня комітету Національної безпеки та оборони Сейму Литовської республіки) подякувала присутнім за участь у дискусії та підкреслила значущість результатів дослідження ІКАР для розуміння процесів, що відбуваються у російському суспільстві та формування майбутньої оборонної політики ЄС.

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СУЧАСНА ВІЙНА І ПРА...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження «Russian public attit...

Дізнатись більше

Обговорення дослідження ІКАР «Дзеркало Росії» відб...

Дізнатись більше