Обговорення дослідження ІКАР «Дзеркало Росії» відбулось у Центрі досліджень Східної Європи

23 травня 2023 року в Вільнюсі у затишному приміщені Центру досліджень Східної Європи відбулась дискусія «Російська громадськість і війна проти України: новітні дані».

На події були присутні, експерти, військові аналітики, громадські діячі, дипломати та представники ЗМІ.

Під час дискусії директор Інституту конфліктології та аналізу Росії (ІКАР) доктор Олександр Шульга представив результати соціологічного дослідження щодо ставлення росіян до війни з Україною.

signal-2023-06-01-095534_002.jpeg

Дослідження «Дзеркало Росії», яке проводиться ІКАР з грудня 2022 року, виявило одночасне прийняття суперечливих переконань у російському суспільстві. У той час як росіяни сприймають себе і українців як єдину націю, вони не демонструють співчуття до них через ракетні удари. Моральне виправдання війни як засобу збереження та утвердження єдності глибоко вкоренилося в психіці росіян, оскільки вони сприймають Україну як свою територію. Показово, що більшість росіян не вважають себе відповідальними за війну та вважають себе аполітичними. Це сприйняття війни та явище «роздвоєної свідомості» в російському суспільстві служить інтересам уряду, дозволяючи йому представляти неоднозначні цілі, які можна змінювати за потреби дуже часто.

signal-2023-06-01-095534_004.jpeg

Крім результатів дослідження, було обговорено і методологію, яка дозволяє отримувати дані високої якості.

Так учасників дискусії вразили не лише розмір та якісний склад вибірки, наукові методи аналізу, але і підготовка українських інтерв’юерів, які проводять опитування росіян таким чином, що респонденти вірять, що їх опитують місцеві дослідницькі центри.

Подія тривала півтори години, яких вочевидь не вистачило деяким учасникам, щоб поставити всі питання – настільки насиченою була дискусія.

signal-2023-06-01-095546_002.jpeg

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СУЧАСНА ВІЙНА І ПРА...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження динаміки ставлення ро...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження «Russian public attit...

Дізнатись більше