ІКАР презентував дослідження «Дзеркало Росії» в Сеймі Литовської республіки

22 травня 2023 року в залі Конституції Сейму Литовської республіки відбулась Міжнародна конференція "Ставлення російського суспільства до війни: Чому проблема РФ не обмежується режимом Путіна?".

Участь у конференції взяли європейські політики, серед яких:

• Міністр оборони Литовської республіки Арвідас Анушаускас (Arvydas Anušauskas);

• Членкиня комітету Національної безпеки та оборони Сейму Литовської республіки Довілє Шакалієне (Dovilė Šakalienė);

• Сенатор Франції Адре Геттоля (Andre Gattolin);

• Член комітету Оборони Бундестагу ФРН Йорг Нюрнбергер (Jörg Nürnberger);

• Старший Радник з національної безпеки при Президенті Литовської республіки, керівник групи національної безпеки Кястутіс Будрис (Kęstutis Budrys);

Також на заході були представлені впливові міжнародні інституції, дослідні центри та представники дипломатичного корпусу:

• Стефан Нікс (Stephen Nix) Міжнародний Республіканський інститут, США;

• проф. Мічіто Цуруока (Michito Tsuruoka) Університет Кейо/ Австралійський національний університет;

• Райнхард Крумм (Reinhard Krumm) Фонд Фрідріха Еберта, ФРН;

• Лінас Кояла (Linas Kojala) Центр досліджень Східної Європи, Республіка Литва.

• Перший секретар посольства Чеської республіки у Литовській республіці Маріє Стояновова (Marie Stojanovová).

Ключовий спікер заходу, директор Інституту Конфліктології та Аналізу Росії (ІКАР) Олександр Шульга, представив результати піврічного дослідження російського суспільства «Дзеркало Росії».

signal-2023-06-01-095652_002.jpeg

Ставлення російського суспільства до війни, моральна оцінка ударів по цивільній інфраструктурі України, рівень протестних настроїв, ставлення до мобілізації та багато інших аспектів сприйняття дійсності російським суспільством, викликали жвавий інтерес учасників конференції.

Олександр Шульга висвітив ставлення різних шарів російського суспільства до проблемних питань та як змінювалась громадська думка протягом часу.

Окрім обговорення результатів дослідження, учасники конференції з цікавістю поставились і до наукових методів його проведення, які дозволяють отримувати соціологічні дані високої якості.

Керівник напрямку правових досліджень ІКАР, Арменак Оганесян представив коротку доповідь стосовно заходів «lawfare» (застосування правових заходів для досягнення військових цілей), які розробляються в інституті.

signal-2023-06-01-095728_003.jpeg

Райнхард Крумм (Фонд Фрідріха Еберта, ФРН) у своєму виступі намагався підкреслити, що колективному Заходу треба звернути увагу на ті нечисленні прошарки населення Росії, які негативно ставляться до агресії своєї країни та до режиму Путіна.

Важливими темами обговорення стали збільшення оборонних бюджетів країн ЄС, прискорення військової допомоги Україні та підтримка прагнення України вступити в НАТО.

У своїй завершальній промові Довілє Шакалієне (членкиня комітету Національної безпеки та оборони Сейму Литовської республіки) подякувала присутнім за участь у дискусії та підкреслила значущість результатів дослідження ІКАР для розуміння процесів, що відбуваються у російському суспільстві та формування майбутньої оборонної політики ЄС.

signal-2023-06-01-095728_002.jpeg

signal-2023-06-01-095652_003.jpeg

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СУЧАСНА ВІЙНА І ПРА...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження динаміки ставлення ро...

Дізнатись більше

ІКАР презентував дослідження «Russian public attit...

Дізнатись більше